Make a Reservation

Otok Brač

Vile Dinoti - Otok Brač

Brač je najveći srednjodalmatinski otok. Dug je oko 40 km, a širok prosječno 12 km. S ukupnom površinom od 395 km2 je treći otok po veličini na Jadranu. Pripada najsunčanijem jadranskom području s preko 2.700 sunčanih sati u godini odnosno ljeti od 9 do 12, a zimi preko 4 sata dnevno.

Prosječna ljetna temperatura je 23,8 C, a zimi 8,6 C. Odlikuju ga sva tipična mediteranska obilježja: duga, topla i sušna ljeta, te kratke i blage zime.

Na Braču su danas 22 naselja, te 12 naseljenih i 5 napuštenih zaselaka. Brač je vrlo dobro povezan s kopnom, a i cijelom Europom. Sva su uzmorska mjesta sa Splitom povezana svakodnevnim brodskim vezama (trajekti, katamarani), a trajektni promet Split – Supetar i Makarska – Sumartin, obavlja se nekoliko puta na dan. Brač je, također, zrakoplovima povezan sa Zagrebom i Splitom, a zračna luka prima letjelice iz svih dijelova Europe.

otok_brac

Danas se smatra da Brač nosi drevno ilirsko ime po nazivu jedne od najplemenitijih životinja – jelenu (ilirski brentos, grčki elephos) pa je Brač u povijesti zapisan pod nazivom Brentisa i Elaphusa.

Najstarije naselje na Braču je pitoreskni Škrip u koje se nalazi i Muzej otoka Brača. Najstarije mjesto na obali je Bol, drevna prijestolnica su Nerežišća a današnji glavni grad je Supetar. Zaštitnik otoka brača je Sv. Juraj koji je na grbu otoka prikazan kako ubija zmaja. Od povijesnih crtica također valja istaknuti i špilju Kopačinu kod Donjeg Humca, u kojoj se pronađeni prapovijesni ostaci ljudske prisutnosti na ovim prostorima stari preko 30 000 godina.

Brač je uistinu idealan otok za uživanje u plažama i ljepoti obale. Nebrojene su skrivene uvale po cijelom otoku koje svojim prirodnim obilježjima i čistim morem privlače kupaće iz cijelog svijeta.

Uz stočarstvo,ribrastvo, maslinarstvo i vinogradarstvo, jedna od značajnijih djelatnosti na otoku je kamenarstvo.
Bračkim kamenom građene su brojne građevine; u antičko doba Dioklecijanova palača u Splitu, a u novijem razdoblju Bijela kuća u Washingtonu.

GDJE SE NALAZIMO - ŠKRIP

Škrip je najstarije mjesto na otoku Braču. Tu su svoje tragove ostavili Iliri, Rimljani i Hrvati. Znamenitosti ima mnogo, kao što su dvorac Cerinić, rimski hram, sarkofazi, mauzolej iz 3.stoljeća koji je sagrađen na ilirskim zidinama, obrambena luka Radojković, groblje sa crkvicom Sv.Duha, župna crkva Sv.Jelene, koja svojom baroknom fasadom slovi za najljepšu na otoku, zatim ženski samostan Sv.Ante i zavičajni muzej s bogatim lapidarijem koji obuhvaća rimske kasnoantičke i ranosredovjekovne građevine i spomenike.

Znamenitosti na otoku Braču

Kolač

Kolač - nedaleko od Nerežišća nalazi se kamena "poslastica" u obliku kolača. Prođite ispod njega i zaželite želju.

Zmajeva špilja

Zmajeva špilja je smještena oko 200m iznad Murvice i sa svojim zidnim reljefima spada u jedinstven spomenik života glagoljaških svećenika iz 15. stoljeća. Špilja je oko 20m duga, a njeni zidovi su bogati raznim reljefima kao što su zmaj, Majka Božja i mjesec.

Vidova gora

Vidova gora je svojom visinom od 780m najviši otočki vrh na Jadranu.
Ona pruža predivan pogled na susjedne otoke, kao i na poznatu i naljepšu plažu Dalmacije "Zlatni rat".
Putem do Vidove gore će Vas oduševiti razni oblici crnog bora i miris ljekovitog bilja.

 

Pustinja Blaca

Pustinja Blaca - prekrasan samostan iz 16.st. uklesan u hrid. Sagradili su ga glagoljaški svećenici
bježeći pred Turcima. Unutar samostana je crkva građena u renesansnom stilu, zvjezdarnica s velikim
teleskopom, bogata bibiloteka, zbirka satova, arsenal oružja, mala tiskara, škola koja je sve do 1963. godine bila aktivna.
Jednom riječju pustinja Blaca je znamenitost koja se treba posjetiti.

 

Podijeli ovo