Make a Reservation

Otok Brač i aktivnosti za cijelu obitelj

Otok Brač idealna je destinacija za biciklizam

Biciklizam na otoku BračuKroz vinograde i maslinike, skrivene uvale i šume te područja u kojima pasu samo ovce, najljepše je, a ponekad i jedino moguće, biciklirati.

Popeti se na Vidovu goru, najviši brački, ali ujedno i najviši vrh svih hrvatskih otoka s kojeg pogled puca na jednu od najpoznatijih hrvatskih plaža, bolski Zlatni rat, te na otoke Hvar, Vis, Lastovo. Ako imate sreće, za lijepog vremena može se vidjeti i talijanska obala, a potom se makadamskim putovima spustiti do te iznimne plaže, jedinstveni je doživljaj.

Otok  Brač je idealan za bicikliranje jer ima lijepe makadamske i asfaltirane staze koje imaju blage uspone. Primjerice, 15-ak km vožnje od Škripa do Vidove gore nalazi se na manje od 500 m nadmorske visine pa je  pogodna za rekreativce.

Tijekom bicikliranja kroz polja na kojima pasu samo ovce pogled seže čas do Omiša na kopnu, a čas na drugu stranu prema Hvaru.

Sa Vidove gore do Bola se može spustili preko uvale Blaca po šumskim puteljcima okruženim gustom borovom šumom. Na otprilike pola puta, uklesan u samu klisuru, nalazi se pustinjački samostan Blaca koji su osnovali poljički svećenici glagoljaši u 16. stoljeću kad su bježali od osmanskih osvajača. Zbog toga i naziv pustinja, jer su u njoj živjeli pustinjaci izolirani od vanjskog svijeta.

Biciklistička staza otok Brač

Sa svojim skrovitim špiljama, tematskim stazama, najvišim vrhom svih dalmatinskih otoka, zanimljivom florom i faunom i spektakularnim pogledom na susjedne otoke i obalu, otok Brač je postao savršena i jako popularna destinacija za pješačenje ili planinarenje u Hrvatskoj.

Pješačke staze otkrivaju legende vezane uz otok Brač

Pješačiti se može prema svojim željama, a mogu se posjetiti i brojne tematske staze:

Tematska staza Herkules

Herkules pješacka staza kroz otok BračStaza započinje na Rivi u Splitskoj a završava u rimskom kamenolomu „Rasohe“ u kojem se vadio kamen za izgradnju Dioklecijanove palače u Splitu koja se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Kroz trasu ove pješačke staze doznajte nešto više o povijesti Splitske, značenju Herkulesa u rimskoj i grčkoj mitologiji te kamenu i tradiciji njegove obrade po kojem je poznat otok Brač. Staza je markirana planinarskim oznakama, na istoj se nalaze putokazi i interpretacijske ploče. U kamenolomu Rasohe očekuju Vas odmor, mir i spokoj prirode, priča o povijesti i reljef Herkulesa u stijeni.

Uživajte!

Pješačka i gourmet staza Dolčevita

pjesacka-staza-dolcevita-kroz-otok-BračPješačka staza „Dolčevita“ vodi Vas u šetnju prekrasnom prirodom kroz otok Brač i donosi Vam priču o njegovoj gastronomskoj ljepoti, kulturi i tradiciji življenja.

Na stazi koja započinje u blizini agroturizma „RANJAK“ povrh Supetra nalazi se 5 restorana, konoba i agrodomaćinstava, 2 umjetničke galerije i obiteljska vinarija.

Staza ukupne dužine nešto više od 6 km vodi Vas u Donji Humac i Dračevicu – još neotkrivene dragulje bračke arhitekture i načina življenja. Svaki od objekata na ovoj stazi nudi nešto autohtono, 100 % lokalno i svoje (maslinovo ulje, sir, rakije i likere, kamene suvenire, janjetinu, vino, slatke delicije).

Pješačka staza Maslinovi puti

Pješačka staza maslinovi puti kroz otok BračStaza započinje u malom pitoresknom mjestu Mirca, koja su oduvijek bila zavičaj maslinarstva na otoku Braču.

Ova pješačka staza kružnog oblika, dužine oko 6 km vodi Vas u šetnju maslinicima povrh naselja, do Prihoda – starog sustava za navodnjavanje, upoznaje s tradicijom proizvodnje maslinovog ulja, vrstama maslina koje rastu na Braču i vrijednosti maslinovog ulja u svakodnevnoj upotrebi.

Uživajte!

 

Pustinja Blaca

 

pustinja Blaca otok BračNekada slavna glagoljaška pustinja, a kasnije i zvjezdarnica, nalazi se na istočnom obronku doline na južnoj strani otoka Brača, između Bola i Milne. U 15 st., kada su Turci napali, poljički glagoljaši bježe na otok Brač, gdje im brački knez daje dozvolu za naseliti se. 1552. g. osnivaju redovničku zadrugu i počinju obrađivati zemlju koja im je poklonjena. 1570. g. dobivaju dozvolu za gradnju samostana i crkve. Razvili su i trgovinu preko svoje uvale koju danas narod zove Popova vala.

Od 1862. do 1962. Blacima su upravljali svećenici Miličevići. Smrću posljednjeg od njih, don Nikole Miličevića, ova se pustinja hrvatskih glagoljaša ugasila. Ova mala pustinja za otok Brač ima veliku spomeničku vrijednost. Započela je kao kamenjem ograđena pećina, a pustinjaci su s vremenom nadograđivali prizemnice različitih namjena (kuhinje, podrumi, peći i sl.).

U doba blagostanja građene su raskošne višekatnice. 1588. g. izgrađena je i renesansna crkvica, proširena u idućem stoljeću. U crkvi se nalaze 3 barokne pale, a u pustinji slike iz mletačke škole 17. st. Do pustinje Blaca na otoku Braču vodi prekrasni, označeni, puteljak kroz borovu šumu. Od glavnog puta gdje se odvaja kameni puteljak za pustinju Blaca potrebno je sat vremena lagane šetnje.

Vidova gora

Najviši je vrh jadranskih otoka 778 metara nadmorske visine. S Vidove gore pruža se prekrasan pogled na cijeli otok Brač, popularnu bolsku plažu Zlatni rat i otok Hvar. Ime je dobila po Svantevidu, a pokrštavanjem Hrvata ime se posvetilo Svetom Vidu u čast, te od tud i naziv Vidova gora. Na samom vrhu stoji 12 metara visoki monumentalni križ izrađen od bijelog bračkog kamena i telekomunikacijski objekt. Tu je i konoba Vladimir Nazor. 100 metara niže su ostaci starohrvatske kapele Sveti Vid.

Vidova gora najviši vrh otok Brač

Glavni prilaz na Vidovu goru je asfaltiranom cestom koja se odvaja od glavne ceste Supetar-Bol. Nakon 1 kilometra odvaja se cesta za pustinju Blaca, a cesta za Vidovu godu nastavlja se 4 kilometara blagim usponom kroz borovu šumu. Cesta je pogodna za dolazak biciklom ili autom.

Pješke se može doći i iz Bola, s time da je teren malo težak te uspon traje cca 2 sata. Kod samog uspona treba prijeći od mora do 778 metara nadmorske visine.

Pogled koji se pruža sa vrha Vidove gore na otok Brač je jedinstven i isplati se sav uloženi trud.

 

Podijeli ovo